Gesteunde projecten 2014

Tijdens de editie van vorig jaar hebben we 5918 euro ingezameld. Met dit geld hebben we drie goede doelen gesteund.

Eén van gesteunde projecten komt van de Filipijnse organisatie met de naam ECPAT. Deze NGO zet zich in tegen kinderprostitutie, kinder-pornografie en mensenhandel voor seksuele doeleinden. Met de 2209 euro die ze van ons gekregen hebben, hebben ze een tweedaagse georganiseerd in een specifieke regio waarvan geweten was dat sommige kinderen mogelijks het slachtoffer geweest zijn van misbruik. Gedurende die twee dagen werden 29 kinderen en 8 ouders intensief begeleid. Voor de kinderen werden er aangepaste educatieve spelletjes georganiseerd die hen inzicht moeten geven over de verschillende gevaren. Ook de ouders werden gewezen op de mogelijke risico’s die hun kinderen kunnen tegenkomen. Uiteindelijk is aan het licht gekomen dat maar minstens 8 van de deelnemende kindjes effectief het slachtoffer waren geweest van seksueel misbruik van een 73 jaar oude Amerikaan. Sommige slachtoffers waren slechts 8 jaar oud! ECPAT heeft nu samen met enkele partners officieel klacht kunnen indienen tegen de man. Ze kijken nu of er nog andere slachtoffers zijn en zijn van plan verdere aangepaste begeleiding voorzien te voor de kindjes.

 

 

Daarnaast hebben we de in de PROGRESO gesteund. Deze kleine Filipijnse ngo houdt zich naast de innovatieve landbouwprojecten die we vorig keer gesteund hebben ook bezig met de ondersteuning van gemeenschappen in nood. Lokale inwoners worden vaak verdreven door rijke makelaars die het land willen inpalmen om er toeristische resorts van te maken. De arme inwoners worden letterlijk op straat gezet en wie durft op te komen voor hun rechten wordthardhandig bedreigd of zelf geliquideerd! Na de passage van de verwoestende tyfoon is het probleem enkel maar erger geworden. Sommige gemeenschappen werden volledig verwoest en worden verplicht hun huizen op te bouwen op veiligere plaatsen. De projectontwikkelaars gebruiken dit in hun voordeel en de slachtoffers die vaak nog amper iets hebben, beschikken niet altijd over de capaciteit om er tegen op te treden. Met de ondersteuning van Summer Taste staat PROGRESO die mensen bij. Ze zetten acties op poten, verdedigen hun rechten in de rechtbank en helpen met de heropbouw. Hierbij riskeren ze vaak hun eigen leven. Ze hebben ondertussen al enkele successen geboekt. Zo is er het voorbeeld van de Ati-stam op het toeristisch eiland Boracay en nu ook met de inwoners van het eiland Sicogon.

Als laatste zijn we op zoek gegaan naar een Belgische organisatie uit de regio.  We zijn uiteindelijk uitgekomen bij vzw Oranje. Deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking en levert talloze diensten. Een van deze diensten is een woonproject in de Ganzenstraat in Brugge. Dit woonproject vangt een 10-tal volwassenen met een beperking op. Ze wonen er samen en doen tijdens de week en het weekend allerlei activiteiten. Een aantal bewoners vinden het heerlijk om te fietsen en met de fiets op boodschappen te gaan. Zij kunnen dit niet zelfstandig, dus een tandem is dan dé oplossing. Vzw Oranje had geen budget hiervoor, maar dankzij onze sponsoring van 1500 euro hebben ze er nu toch een kunnen aanschaffen.